Crowdfunding voor Joys Bahati

23/03/2024 - 20:52

Joys Bahati is een 15-jarig meisje uit Goma, in de provincie Noord-Kivu, Democratische Republiek Congo. In plaats van haar tienerjaren door te brengen met haar familie en vrienden, belandde ze in het ziekenhuis. 

In november 2018 was Joys betrokken bij een motorongeluk. Ze werd behandeld in het provinciale ziekenhuis in Goma. Maar sinds januari 2024 begon ze te lijden aan progressieve bewustzijnsvermindering, wat leidde tot een fase II coma met verlamming van de rechterhelft van het lichaam, gecombineerd met koortsaanvallen.

Onderzoeken toonden een extra- en subdurale opstapeling van pus aan linksvoor in de schedel, geassocieerd met hydrocefalie.

Een eerste spoedoperatie werd uitgevoerd om de intracraniële etterophoping te verwijderen, gevolgd door een tweede om een ventriculo-peritoneale shunt te plaatsen om de hydrocefalie te verminderen. Sindsdien is de infectie geleidelijk verdwenen en is de patiënte gestabiliseerd, hoewel haar staat van waakzaamheid maar heel langzaam verbetert, waardoor ze langdurig in het ziekenhuis moest worden gemonitord. Eind maart ontwaakte Joys uit de coma en heel langzaam gaat het de goede kant op. Het is nu mogelijk om met haar te communiceren en ze kan al reageren met gebaren of gefluisterde woorden. Er is goede hoop op een volledig herstel!

Het gezin moet nu een rekening van 16.375 dollar betalen. Joyce's vader verdient de kost in de informele sector in de stad Goma. Ze konden 1.500 dollar bijeenbrengen, maar ten einde raad vroegen ze ons om humanitaire hulp voor een restbedrag van 14.875 dollar, of 13.700 euro tegen de huidige koers.

Om Joys en haar familie te helpen, steunen wij deze crowdfunding.
Doe ook een gift en help de familie uit deze nachtmerrie.

Een gift van minimaal 40 euro geeft je recht op een fiscaal attest, op basis waarvan de fiscus u voor de waarde van 45% van uw gift een belastingsvermindering toekent. Als je 100 € schenkt, kost het je dus netto 55 € want je betaalt 45 € minder belastingen.
Om een attest te kunnen afleveren moet je eerst je gift registreren en vervolgens op een apart rekeningnummer BE50 0011 2745 2218 (AVF) storten met als mededeling 'GIFT'.

UPDATE OP 18 APRIL 2024

Omdat een langer verblijf in het ziekenhuis tot oplopende kosten zou leiden, wou de familie Joys zo snel mogelijk naar huis brengen. Het ziekenhuis wou Joys echter niet laten gaan zolang de factuur niet werd betaald. Daarom heeft iemand van de bredere familie de helft van zijn woonperceel in de stad Goma verkocht, wat 8.500 $ heeft opgeleverd. En een privépersoon heeft een lening gegeven van 3.260 $. Samen met de 1.500 $ die de familie al eerder betaalde, kreeg het ziekenhuis zodoende al 13.260 $ betaald, en kon Joys het ziekenhuis verlaten mits het ondertekenen van een schuldbekentenis van 3.115 $.

De familie is dus nu dus nog op zoek naar financiële steun om de resterende schulden (zie het roze cijfer hieronder op de foto) te betalen. Aarzel daarom vooral niet om te helpen deze oproep zo breed mogelijk te verspreiden!

LAATSTE STAND VAN ZAKEN

Op de foto hieronder tonen we de berekeningen na de laatst gekende storting.

Ondersteunende documenten:

BijlageGrootte
PDF-pictogram Medisch rapport van Joys909.12 KB
PDF-pictogram Factuur pro forma323.87 KB
Crowdfunding pour Joys Bahati

Registreer hier eerst je gift

Steun