Schoolbeurzen voor slachtoffers van seksueel geweld

Mama Kivu helpt slachtoffers van seksueel geweld opnieuw de draad opnemen. In samenwerking met het lokale centrum FEPSI loopt in de streek van Beni-Lubero een scholingsproject, waarmee 36 meisjes en jonge vrouwen hun opleiding kunnen verder zetten.

In 2000 beslisten enkele werkloze verpleegsters niet langer bij de pakken te blijven zitten. Het conflict zorgde namelijk voor een toestroom aan vluchtelingen in hun eigen kwetsbare stad Butembo. Zoveel jaren later is Fepsi een opvangcentrum waar slachtoffers van het geweldmedische en psychologische hulp kunnen krijgen. Kosteloos verzorgen ze dagelijks slachtoffers en zoeken ze mee naar manieren om hun toekomst weer op te bouwen.

FEPSI is ondertussen veel meer dan een hospitaal waar de eerste medische zorgen worden toegediend. De slachtoffers worden vijf jaar lang opgevolgd en krijgen er psychologische en juridische hulp en worden begeleid door sociale en familiale vertrouwenspersonen. Sommige slachtoffers moeten hun leven opnieuw van nul opbouwen. Sommigen werden verstoten, anderen verloren hun familieleden bij de gruwelijke aanvallen. Informeel probeerden de oprichtsters en leden van FEPSI ook vaak de jongsten opnieuw naar school te gaan. Dit was niet makkelijk, gezien de moeilijke financiële situaties van die leden zelf. Dankzij de samenwerking met Mama Kivu werden hun humane gebaren in een officieel project gegoten, en werd een selectieprocedure uitgewerkt voor de toekenning van schoolbeurzen.

Vandaag gaan 36 meisjes met een schoolbeurs van Mama Kivu terug naar de klas. De jongste leerlinge is een kleuter van 5 jaar, en de oudste studente studeert binnenkort af met een master in de Economie. Bij tegenvallende resultaten krijgen de meisjes altijd één herkansing. Indien de instap in het onderwijs te moeilijk blijkt krijgen ze nog steeds toegang tot de beroepsopleidingen die doorgaan in Maison Ngulo.

Geef deze projecten een duwtje in de rug

Steun Mama Kivu