Beni Files

Beni Files is een visueel monument voor de slachtoffers van de bloedbaden in Beni, een stad en regio in het oosten van Congo. Dit project, dat in 2017 werd geraliseerd, bestaat uit een webdoc, een online namenlijst, een tv-reportage, een voorstelling en expo.

Sinds oktober 2014 lieten duizenden mensen het leven, in en rond de stad Oicha, een stad in de provincie Noord-Kivu, in de Democratische Republiek Congo.

Meer dan 100 000 burgers verlieten Beni en de omliggende dorpen. Telkens wijzen de lokale autoriteiten de Oegandese rebellen van ADF/Nalu als daders aan. Maar bijna drie jaar na de start van deze bloedbaden, is het nog steeds onduidelijk wie er werkelijk achter de aanvallen zit.

Beni Files is een online monument voor de slachtoffers van deze aanslagen, zodat hun naam niet zal vergeten worden.
In een interactieve kaart worden de verschillende incidenten samengebracht,de namenlijst maakt alle namen van de slachtoffers en hun verhalen zichtbaar voor de buitenwereld.
Behalve een webdocumentaire is Beni Files ook een tv-reportage, een voorstelling een expo.

Met dit online monument willen we de wereld tonen wat er met de burgers uit Beni, en de omliggende dorpen, gebeurt, onder de neus van de grootste VN-vredesmissie.

Bekijk Beni Files hier.
Bekijk de tv-reportage op VRT-nu
Boek een voorstelling.

Beni Files is een project van Mama Kivu en Filmhuis Het Peloton
Met de steun van FreePressUnlimited, Journalismfund.eu, De Belgische Ontwikkelingssamenwerking, VIFF, Vredeseilanden en 11.11.11

Bekijk het volledige project

Beni Files