Beni Files

Beni Files is een visueel monument voor de slachtoffers van de bloedbaden in Beni, een stad en regio in het oosten van Congo. Dit project, dat in 2017 werd gelanceerd, bestaat uit een webdoc, een online namenlijst, een tv-reportage, een voorstelling en expo.

Sinds oktober 2014 lieten meer dan 1000 mensen het leven, in en rond de stad Oicha, een stad in de provincie Noord-Kivu, in de Democratische Republiek Congo.

Volgens lokale bronnen, verlieten 80 000 burgers Beni en de omliggende dorpen. Telkens wijzen de lokale autoriteiten de Oegandese rebellen van ADF/Nalu als daders aan. Maar bijna drie jaar na de start van deze bloedbaden, is het nog steeds onduidelijk wie er werkelijk achter de aanvallen zit.

Beni Files is een online monument voor de slachtoffers van deze aanslagen, zodat hun naam niet zal vergeten worden.
In een interactieve kaart worden de verschillende incidenten samengebracht,de namenlijst maakt alle namen van de slachtoffers en hun verhalen zichtbaar voor de buitenwereld.
Behalve een webdocumentaire is Beni Files ook een tv-reportage, een voorstelling een expo.

Met dit online monument willen we de wereld tonen wat er met de burgers uit Beni, en de omliggende dorpen, gebeurt, onder de neus van de grootste VN-vredesmissie.

Bekijk Beni Files hier.
Bekijk de tv-reportage op VRT-nu
Boek een voorstelling.

Wat kan jij doen?

Laat je boodschap achter voor de slachtoffers van Beni

Je kan er voor zorgen dat de slachtoffers en hun familie niet vergeten worden en de hoop dat er op een dag GERECHTIGHEID zal zijn, levend houden, door deze petitie mee te onderschrijven.
Op 2 oktober 2017 zal het 3 jaar zijn dat deze bloedbaden aan een hoge frequentie plaatsvinden in de streek.
Laat de bewoners horen dat ze er niet alleen voor staan. Spreek daarom hier een boodschap in voor één van de getroffen families. Alle boodschappen worden samen, op 2 oktober 2017 afgespeeld op de lokale radio, Radio Moto Oicha. Je boodschap inspreken kan hier.

Crowdfunding

Help ons dit online monument vertaald te krijgen door een financiële bijdrage te doen.
Maak uw schenking over op het rekeningnummer van Mama Kivu,
BE30 9730 7086 5911.

Beni Files is een project van Mama Kivu en Filmhuis Het Peloton
Met de steun van FreePressUnlimited, Journalismfund.eu, De Belgische Ontwikkelingssamenwerking, VIFF, Vredeseilanden en 11.11.11

Bekijk het volledige project

Beni Files