Voetbalcompetitie voor vrouwen

Congo zou volgens de ngo Save the Children de slechtste plaats ter wereld zijn om moeder te zijn. Jocelyne is er alleenstaande moeder en ontkent de moeilijke levensomstandigheden voor een vrouw als zij niet. Maar dit weerhoudt haar niet haar dromen na te jagen.

VrouwenvoetbalVrouwenvoetbalVrouwenvoetbalVoetbalcompetitie voor vrouwenVoetbalcompetitie voor vrouwenVoetbalcompetitie voor vrouwenVoetbalcompetitie voor vrouwen

Maar toen ze de mannen in het stadion van Butembo met een bal aan de voet over het veld zag lopen, begreep ze niet waarom zij dit zelf niet zou kunnen. Vandaag wordt haar vrouwenploeg regelmatig in dit stadion bewonderd door al wie voetbal lief is. Dankzij de samenwerking met Jocelyne slaagde Mama Kivu er in om in deze streek een vrouwencompetitie op te zetten.

Mama Kivu biedt logistieke ondersteuning, en zorgt ervoor dat de vrouwen de wedstrijdverplaatsingen in deze woelige streek kunnen maken. Daarnaast probeert elke ploeg een sociaal project op poten zetten, om zo de speelsters maatschappelijk te ondersteunen. Zo opende begin 2013 Bijoux Sport, een ploeg uit Oicha, een naai-atelier waar hun speelsters gratis een opleiding kunnen volgen.

Na een jaar vriendschappelijke wedstrijden, startte in het najaar van 2013 de eerste officiële Mama Kivu voetbalcompetitie waar vier ploegen aan deelnamen. De eerste titel werd in juni 2014 kunnen uitgereikt. Vandaag bestaat deze competitie uit maar liefst negen ploegen, ingedeeld in drie territoria:

Regio Beni
- FC Espoir d’Avenir (Beni),
- FC Mangina Unibra (Mangina)
- FC Mangina Sachesse (Mangina)

Regio Butembo
- FC Graben Sport Dames (Butembo)
- FC Neige Blanche de Vitsai (Butembo)
- FC Dames de Fer (Vitungwe)

Regio Lubero
- FC Colombe de la Paix (Lubero)
- FC Mwangaza Dames (Kaghere)
- FC Muungano Dames (Kipese)

Wilt u meer weten over het vrouwenvoetbal in Congo?

Contacteer ons