FEPSI, centrum voor slachtoffers van seksueel geweld

In 2000 beslisten enkele werkloze verpleegsters niet langer bij de pakken te blijven zitten. Het conflict zorgde namelijk voor een toestroom aan vluchtelingen in hun eigen kwetsbare stad Butembo.

FEPSI, centrum voor slachtoffers van seksueel geweldFEPSI, centrum voor slachtoffers van seksueel geweldFEPSI, centrum voor slachtoffers van seksueel geweldFEPSI, centrum voor slachtoffers van seksueel geweldFEPSI, centrum voor slachtoffers van seksueel geweld

Zelf werkloos en overlevend in een bedreigende omgeving begonnen ze zelf vluchtelingen op te vangen. Al snel bleken veel vluchtelingen ernstige trauma’s mee te dragen en maakten de verpleegsters kennis met een gruwelijk oorlogswapen, verkrachting.

Zoveel jaren later is Fepsi een opvangcentrum waar slachtoffers van het geweldmedische en psychologische hulp kunnen krijgen. Kosteloos verzorgen ze dagelijks slachtoffers en zoeken ze mee naar manieren om hun toekomst weer op te bouwen.

De slachtoffers worden vijf jaar lang opgevolgd en krijgen er kansen om een nieuw beroep aan te leren. Mama Kivu helpt FEPSI in dit nazorgtraject op volgende manieren:

  1. Door schoolbeurzen te geven aan jonge slachtoffers die opnieuw naar school terug willen.
  2. Door de oprichting van Maison Ngulo, een huis waar slachtoffers van seksueel geweld, na het medische herstel, kunnen wonen en zich voorbereiden op een nieuwe start. Vijf vrouwen en kinderen pikken er de dagelijkse activiteiten weer op en worden psychologisch bijgestaan door de vrijwilligers van FEPSI. Overdag is Maison Ngulo ook een opleidingscentrum waar de bewoonsters, samen met andere slachtoffers en HIV/Aids-patiënten verschillende opleidingen kunnen volgen. Elke zes maanden studeren 20 vrouwen af in een opleiding naaien of manden vlechten, en wie wil kan het certificaat met een minikrediet aanvullen, en zo een eigen economische activiteit beginnen.
  3. Daarnaast wil Mama Kivu woordvoerder zijn voor deze vrouwen in België. Met hun ideeën en plannen gaan we mee op zoek naar financiering en logistieke hulp.
FEPSI, centrum voor slachtoffers van seksueel geweld
FEPSI, centrum voor slachtoffers van seksueel geweld
FEPSI, centrum voor slachtoffers van seksueel geweld
FEPSI, centrum voor slachtoffers van seksueel geweld

Wilt u meer weten over FEPSI?

Contacteer ons