Twinning

Twee ploegen slaan de brug tussen Congo en België. De West-Vlaamse damesploeg Famkes Westhoek Diksmuide-Merkem en Graben Sport Butembo uit Noord-Kivu werden zusterploegen. Via Whatsapp en Facebook houden ze elkaar op de hoogte van de sportieve vorderingen. Voetbal is wat hen bindt. Wereldbugerschap is wat hen samenbrengt.

Voetbalploeg Famkes Westhoek Duiksmuide-Merkem, is één van de beste vrouwenvoetbalploegen van het land. Momenteel hebben ze een topploeg in de eerste klasse van de nationale vrouwenvoetbalcompetitie, een ploeg in eerste provinciale en een ploeg in tweede provinciale. De ploeg verenigt de beste vrouwelijke voetballers uit Zuid-West-Vlaanderen. In tegenstelling tot de enige andere vrouwelijke voetbalploeg in eerste klasse, Zulte Waregem, is Famkes Westhoek een ploeg die van bij het begin vrouwenvoetbal in regio Westhoek wil promoten. Ze ontstonden met andere woorden niet in de schoot van een bestaande mannenploeg, maar timmerden doorheen de jaren zelf aan een regionale topploeg met hoge sportieve ambities. De eerste ploeg die vorig jaar vijfde werd in eerste klasse en de kwartfinale van de Beker van België haalde, verhuisde vorig jaar van haar eigen terrein van Diksmuide, om aan de hogere kwalitatieve vereisten te voldoen. De ploeg speelt echter nog steeds onder haar eigen stamnummer, maar bouwt sindsdien samen met KSV Diksmuide aan haar jeugdwerking.

Dankzij het initiatief van Wakker voor Vrede om haar Warmste cafe eind 2017 te wijden aan de werking van Mama Kivu en het vrouwenvoetbal, maakten de speelsters van Famkes Westhoek met de voetbaldames uit Noord-Kivu, de ploeg Graben Sport. Het initiatief van de vrouwen Oost-Congo om voetbal als sociaal wapen in te zetten wekte erg veel bewondering op bij de ploeg. Ze voelden een verbondenheid, en wilden samen met Mama Kivu vzw kijken hoe ze via een langdurige samenwerking hun werking konden verbinden aan de werking van één van de voetbalploegen.

Met dit pilootproject brengt Mama Kivu Famkes Westhoek en Graben Sport uit Butembo virtueel samen. Via Whatsapp en Facebook delen ze voetbalverhalen uit hun omgeving.

Met de steun van de Provincie West-Vlaanderen

Twinning
Twinning
Twinning
Twinning
Twinning
Twinning
Twinning