14/02/2017 - 16:10
Op 10 februari werd het project Beni Files gelanceerd. Tijdens de een openingsavond in Ieper werden de verschillende facetten van het project toegelicht. De Nederlandse versie van Beni Files staat sinds die dag online.
In de zomer van 2016 interviewden Elien Spillebeen, en haar Congolese collega’s Richard en Jean Baptiste, 653 nabestaanden en ooggetuigen van de bloedbaden in Beni. Deze getuigenissen brengen ze samen in Beni Files, een online monument die de vergeten doden van Beni, een streek in Oost-Congo, een gezicht moeten geven.
Tijdens de eerste week van oktober 2014 werden burgers in en rond de stad Beni op een gruwelijke wijze vermoord: zowel mannen, vrouwen als kinderen werden met machetes afgemaakt. Vele anderen werden verkracht en/of ontvoerd. Vandaag, meer dan twee jaar na de start van de gruwelijkheden, zouden waarschijnlijk meer dan 1000 mensen het leven gelaten hebben en blijven een honderdtal mensen vermist. Zo’n 80.000 mensen hebben de dorpen ontvlucht en zijn de relatieve veiligheid in de stad Beni gaan opzoeken. Maar nog steeds is het onduidelijk wie achter deze aanslagen zit, en waarom de bevolking wordt opgejaagd.
In Congo bestaan geen recente bevolkingsregisters. Ondanks de aanwezigheid van de VN op het terrein, bestaan er ook geen lijsten over de mensen die verdwijnen of vermoord worden. Anno 2017 sterven deze slachtoffers in alle anonimiteit. Juridisch hebben ze dus nooit bestaan. Maar elk slachtoffer heeft een eigen verhaal. Het was de vader of moeder, de zoon of dochter, de broer of zus van iemand. Met Beni Files wordt, aan de hand van de verhalen van de nabestaanden, hun bestaan bewezen.
Op zes weken tijd vertelden 653 personen voor de camera wie ze verloren zijn en wie hij of zij was. Vaak hadden deze nabestaanden meer dan één persoon verloren. Samen met de namen die Jean Baptiste nadien nog kon verzamelen werd een lijst van 1111 slachtoffers aangelegd. Daarenboven gaven de bewoners ook nog 252 namen, en bijhorende verhalen, van mensen die voor de datum van 2 oktober 2014 verdwenen waren.
Beni Files brengt al deze verhalen samen online. In de webdocumentaire krijg je verschillende fragmenten van ooggetuigen en nabestaanden, die enkele van de gruwelijke aanvallen reconstrueren. Je vindt er ook uitgelichte verhalen, fragmenten uit de namenlijst en archiefmateriaal van Radio Moto. Naast de webdocumentaire kan je op benifiles.com ook de weg vinden naar de namenlijst. Deze databank brengt alle namen samen, en toont je de bijhorende video van een nabestaande die het slachtoffer beschrijft. Vandaag bevat de namenlijst slechts 30 namen. Maar, het team van Beni Files hoopt de namen wekelijks aan te vullen. Tegen de derde verjaardag van het begin van de bloedbaden, 2 oktober 2017, willen ze alle namen een plaatsje hebben gegeven. Op die dag organiseert de stad Ieper, en het In Flanders Fields Museum een stille wake, met de 1111 namen, op evenveel kruisjes geschreven.
Op 25 februari, op Canvas om 20u kunt u het verhaal áchter Beni Files leren kennen, in een beklijvende reportage voor Vranckx op zaterdag.
Vervolgens trekt Beni Files ook met een voorstelling en interactieve expo naar verschillende steden:
Beni Files is een project van Het Peloton & Mama Kivu, gemaakt door Elien Spillebeen & Martijn D’haene, in samenwerking met Richard Kirimba & Jean Baptiste Kavunga. Het project kreeg de steun van journalismfund.eu, FreePressUnlimited, V.I.F.F., 11.11.11, Vredeseilanden en de Belgische Ontwikkelingssamenwerking, DGD, Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer